Placenta – zpracování, mýty a fakta

Trocha historie – výstřelek moderních žen?

Zpracování a využívání placenty jako takové není žádným výstřelkem moderní doby. Využívala se v tradiční čínské medicíně již před 1600 lety. 

Dle tradiční čínské medicíny placenta (zi he che) příznivě působí na ledviny, játra, vyrovnává Yin -Yang energii těla, vyživuje krev a její pozitivní účinek vnímají i ženy, které mají problém s laktací. Její využití ve spolupráci s bylinkami využívají dle TČM i k léčbě neplodnosti a je znám případ i léčby anémie (i aplastické anémie) (Jiao, 2005 & Hijikata, Kano, & Xi,2009).

Další historické prameny potvrzují pozitivní účinky placentofágie (vč. léčby anémie a infekce) (British Medical Journal, 1902; Hammett, 1918; Hammett, 1919; McNeile, 1918; Moir, 1937; Ober, 1968; Soykova-Pachnerova´ , Brutar, Golová , & Zvolská , 1954).

Její neuvěřitelnou schopnost regenerace však můžeme vidět i v dnešní, moderní medicíně, která využívá její vysoké regenerační schopnosti při léčbě popálenin. Nový Izraelský výzkum dokonce přináší i možnost využití placenty při léčbě onemocnění Covid-19 (Ekaterine Berishvili et all., 2021).

Ostatní savci přeci pojídají svojí placentu, aby nepřilákali predátory. Nebo ne?

Převládající teorií v naší společnosti je fakt, že savci pojídají svojí placentu z důvodu nechtěné interakce s predátory. Ale je tomu opravdu tak?

I velcí predátoři, kteří nemají ve svém prostředí konkurenci, placentu pojídají. I po konzumaci placenty zbyde na místě zrození velká pachová stopa, která na míle daleko může lákat potencionální nebezpečí. Výzkum na potkanech také dokázal, že samice se radši vzdají svých narozených mláďat než placenty.

Proč bychom měli placentofágii alespoň zvážit?

Dle výzkumu (Jodi Selander at all., 2012) se ukazuje, že většina žen chce svojí placentu zpracovat z důvodu zvýšení energie a nálady během období šestinedělí.

Určitě jste už slyšeli, že potencionální benefity placentových kapslí mohou být:

  • Zvýšení tvorby mateřského mléka
  • Zmírnění poporodních bolestí
  • Lepší interakce mezi matkou a dítětem
  • Zlepšení poporodních, emočních výkyvů
  • Zvýšení hladiny železa
  • Hormonální rovnováha

Další zajímavostí je fakt, že placenta obsahuje koncentraci 14 stopových minerálů a ostatních prvků, které mohou zajistit alespoň část denního příjmu potřebných látek pro ženu po porodu. Stopové množství toxických prvků, které obsahuje je zanedbatelné (Sharon M Young, 2016).

Výzkumy na zvířatech

Výzkum na potkanech dokázal, že jedinci, kteří po porodu snědli placentu pociťovali menší bolestivost (předpokládá se, že za to mohou endogenní opioidy obsažené v placentě). Další zajímavé zjištění je i pokus, kdy se samicím, které ještě neporodily podal kousek placenty – jejich vazba na nevlastní potomky byla fascinující. (Kristal et al., 2012; Marraccini & Gorman, 2015). Další výzkumy na zvířatech pouze potvrzují benefity jejího pojídání – vznik lepší vazby samice na mláďata, zvýšení laktace a energie aj.

Výzkumy u lidí

Navzdory mnoha benefitům pojídání placenty u zvířat, velké výzkumy u lidí zatím nejsou k dispozici. Existují menší, izolované výzkumy, které se zabývali jednotlivými benefity placentofágie.

Výrobky z placenty

Placentové kapsle

Placentové tablety jsou asi nejrozšířenějším výrobkem zpracování. Jejich úžasné účinky může žena čerpat po celé šestinedělí (a i déle). Podle velikosti placenty a zvolených způsobů zpracování se odvíjí i jejich počet.

Existují dvě metody zpracování:

1. RAW metoda

Předběžné výzkumy zabývající se složením ukazují, že tabletky připravené touto metodou si uchovávají více hormonálních látek (jako např. prolaktin, oxytocin,..), nicméně mohou obsahovat více potencionálně škodlivých bakterií než ty připravené dle TČM. Tabletky připravné tímto způsobem se pouze dehydratují – zde je potřeba velké opatrnosti, protože se musí dodržet čas dehydratace, aby došlo k zneškodnění potencionálně škodlivých bakterií. 

2. TČM metoda

Zpracování dle TČM (tradiční Čínské medicíny), je postup známí stovky let. Jedná se o dvoufázové zpracování (nejdříve ohřev na páře, poté až dehydratace). Ohřevem na páře se zneškodní více potencionálně škodlivých bakterií, než u RAW metody. Nemusíš se bát – tímto ohřevem zůstávají všechny důležité nutrienty uchovány, a dokonce se zvyšuje podíl výskytu železa (výzkum Univerzity v Nevadě). 

Placentová tinktura

Placentová tinktura ti zůstane navždy :). Je totiž udělaná z alkoholu a její benefity tak můžeš využít téměř po celý svůj život. Některé ženy reportovaly zmírnění poporodních depresí, dále pak PMS nebo menopauzy. 

Ostatní výrobky

Z placenty je možné vyrobit spousty dalších, úžasných, výrobků jako např.:

OLEJ – ideální pro mazání celého těla (pro suchou pokožku nebo ekzém)

MAST – široká škála využití pro všechny typy pokožky, při kožních problémech a hormonálních výkyvech 

ESENCE – ta je postavená na spirituálních základech. Podle tradic obsahuje určité vibrace, ktere napomáhají duševní i fyzické rovnováze. 

Homeopatika – kontaktujte ZKUŠENÉHO homeopata! 🙂 

KOKTEJL –  placentový koktejl je opravdový zázrak po porodu. Kvůli vysokému obsahu přirozeného oxytocinu pomáhá po porodu tlumit poporodní krvácení. Další hormony napomáhají vrátit energii a zásobit tělo potřebnými živinami. Je to vlastně takový energetický nápoj 🙂

Jsem certifikovaná dula s celostním přístupem k ženám.